Ik zal hier regelmatig verslag doen van het restauratieproces

Januari 2019

Een jaar is voorbij gegaan zonder dat ik veel gedaan heb. Het was druk met werk en privé. Veel reizen voor het werk maakten dat de aandacht voor de auto's even wat minder was. Bovendien ben ik zelf in de revisie geweest. Niet als geheel, maar wel mijn knie. Die is in augustus geheel vernieuwd. De revalidatie viel (en valt) niet mee. Pas rond de kerstperiode kreeg ik weer het gevoel dat ik voldoende op orde was om aan de slag te gaan.

Kortom, er is niet veel gebeurd. Maar wel een beetje...... Ik ben aan de binnenzijde bezig geweest om de anti-dreun platen weg te halen. Daar is niet zoveel spannends aan. Het hemeltje zat er ook nog in en is op zich nog heel netjes. Dat moest er dus ook uit. Dat is op zich wel een secuur klusje want het houten frame waarin het zit is behoorlijk kwetsbaar. Voor je het weet is er een 'balein' gebroken. Uiteindelijk heb ik een dunne ijskrabber (zo'n ouderwetse) tussen het dakframe en het hemeltje geschoven, en vervolgens met een kleine interieur-'koevoet' tegen die ijskrabber aangeduwd. Zo heb ik stuk voor stuk de klemmen losgetrokken, en het hemeltje is er perfect netjes uitgekomen. Ik denk dat ik de isolatie aan de binnenkant van het dak laat zitten. Dat zit nu perfect vast. Ik heb geprobeerd een stukje los te maken, maar dat leidt subiet tot 'destructieve' demontage. En er hoeft daaronder niets te gebeuren, dus waarom dan moeilijk doen.


Ik ben óók bezig geweest met de voorwielophanging. Een tijdje terug heb ik die onder de auto weggehaald, net als de achterwielophanging. Die achterwielophanging kom ik later nog op terug want daar is nog een hoop aan te doen. De voorwielophanging gaf nog wel wat problemen bij het demonteren van de onderste draagarmen. Die zitten met een lange bout (ca 30 cm.) door het subframe heen. Een van die bouten zat werkelijk muurvast. Smeermiddelen, verhitten, vergroten van het moment.... geen beweging in te krijgen. Uiteindelijk ben ik met subframe en onderste draagarm nog gemonteerd naar Nico Baas Triumph Centre gegaan waar Dennis me geholpen heeft. Eerst het geheel onder de pers gezet. Dat hielp niet. Toen de bout doorgezaagd waarmee de draagarm gemonteerd is. Daar was net genoeg ruimte voor tussen het subframe en de draagarm. Dat maakte het mogelijk om een deel van de bout weg te halen. Daardoor ontstond er ruimte om te werken, en ik vermoed ook dat er wat spanning verdween. Uiteindelijk hielp 30 ton persen om de bout van de andere zijde weg te halen. 

Daarmee had ik twee losse draagarmen en een subframe. Dat subframe is even opzij gelegd. Is verder niets mee aan de hand. Met de draagarmen ben ik wel even aan de slag geweest. Ik heb een verzwaarde stabilisator-stang aangeschaft en las ergens dat dit tot problemen kan leiden met de bevestiging van de stang aan de draagarmen. Daar zit een soort schoteltje (zoals die voor een schokbreker) en dat steekt buiten de draagarm. De verbinding van dat schoteltje met de draagarm schijnt als gevolg van de zwaardere stabilisator-stang te kunnen verbuigen of af te breken. Die verbinding moest dus verstevigd worden, en dat was het eerste klusje in januari. Ik heb waar mogelijk alles doorgelast. Ik kan me niet voorstellen dat er nu nog problemen ontstaan. Nu is in principe de hele voorwielophanging klaar om te laten stralen en poedercoaten. Mocht iemand een suggestie hebben voor de juiste kleurcode dan houd ik me aanbevolen.....

December 2018

De maand november was vooral druk met zakelijke reizen naar het buitenland. Niet veel kunnen doen aan de p1800 dus. Maar als ik nu kijk naar de veranderingen over de afgelopen maanden is er toch wel wat gebeurd. Ik ben begonnen aan de carrosserie. Dat wil zeggen, het weghalen van allerlei plaatwerk dat vervangen moet worden. Als dat gebeurd is kan hij naar de straler. Daarna wil ik eerst zelf het nodige laswerk doen aan bodem en balken. Tenslotte gaat 'ie naar de plaatwerker om de 'buitenkant' er op te zetten en het spuitwerk te doen. Maar dat zal nog wel even duren.......

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit exemplaar niet had gekocht als ik wist hoe slecht 'ie was. Destijds was de p1800 ook heel bijzonder en had je niet zoveel keuze. Maar toch. Ik ben nu bezig met het verwijderen van de voorschermen en het front. Daar komt toch heel wat ellende onder vandaan. Vooral de dwarsbalk onder het front (waar de radiateur op staat) is erg slecht. Ook de laatste 5 centimeter van de lengtedragers zijn slecht, maar dat wist ik al. Toch denk ik dat alleen de bovenkant en de afsluiting aan de voorzijde uiteindelijk vervangen moeten worden. Maar goed, dat zien we wel na het stralen. Hieronder een paar foto's van de werkzaamheden.


Ik ben begonnen met het verwijderen van het linker voorscherm. Puntlassen netjes uitgeboord om de balk eronder niet te beschadigen. De balk eronder lijkt vrij goed. Ziet er op de foto niet zo uit, maar de roest lijkt oppervlakkig. De A-post is in prima staat. De schutborden bij de voeten zijn te redden maar er zit wel wat laswerk aan. Vooral de profielen waarop de binnenschermen worden vastgeschroefd moeten vervangen worden.

Na het verwijderen van het voorscherm blijkt mijn vermoeden te kloppen dat hij een keer voorschade heeft gehad. Er is een nieuw voorscherm gemonteerd. Het onderdeel nummer staat nog op het 'nieuwe' scherm. Je kunt zien dat het nieuwe scherm deels over het oude scherm is gelast. Vervolgens het front weggehaald. Opnieuw de puntlassen netjes uitgeboord want ik wil de 'tunnel' naar de radiator toe graag opnieuw gebruiken.


puntlassen uitgeboord
puntlassen uitgeboord
het front verwijderd
het front verwijderd
front helemaal los
front helemaal los


Tenslotte het rechter voorscherm verwijderd en de 'tunnel' losgemaakt van de radiatorbalk en de zijschermen van de motorruimte. Daar kwam niet veel fraais onder vandaan...... De hele radiatorbalk moet vervangen worden. En in ieder geval de uiterste 5 a 10 cm van de bovenzijde van de lengtebalken. Maar dat wist ik al.

kop van de lengtebalk links
kop van de lengtebalk links
kop van de lengtebalk rechts
kop van de lengtebalk rechts
radiatorbalk is slecht!
radiatorbalk is slecht!


En nu moet ik besluiten of ik de panelen waar de radiator op zit ook nog weg ga halen. Dat is nog wel een heel gedoe en ik ben bang dat ik dan niet alle plaatwerk kan sparen. De voorkant van de p1800 is ongelooflijk stevig opgebouwd.   Er zitten allerlei panelen over elkaar heen gelast en die zijn niet zomaar even los te halen. Aan de andere kant is het wel veel gemakkelijker werken aan de radiatorbalk wanneer de radiator panelen los zitten. Wijze raad is duur.... Afijn, voorlopig ziet 'ie er zo uit:

zonder voorschermen en front
zonder voorschermen en front


Oktober 2018

Ik ben eindelijk begonnen. De p1800 heeft inmiddels 40 jaar stil gestaan dus dat werd wel tijd. Ik ben begonnen met de demontage van wat er nog in de auto aanwezig was. Eerste en meest belangrijke was het dashboard. De schakelaars en klokken zaten er nog in zoals ze er altijd ingezeten hebben. Het dashboard van een p1800 is zo mooi! Die twee grote klokken recht voor je. Toerenteller links, speedo rechts. Allebei met een blauw hart. En daartussen de verticale thermometers met geel en blauw. En dan naar rechts de oliedruk- en benzinemeter en de klok. Prachtig! Kan gemakkelijk wedijveren met een mooie Italiaan. Ik heb eerder een p1800 gereviseerd en gereden. Ik ging regelmatig 's avonds in de auto zitten, dashverlichting aan. Gewoon een beetje genieten van de schoonheid. 


Zo ziet het dash van de 55-67-DU er nu niet uit. Maar voor zover ik weet functioneert alles nog zoals het hoort. Ik heb de thermometers gecheckt en die doen het keurig. Bij veel Amerikaanse import is de dashbekleding gescheurd. Niet bij de mijne. Nog helemaal heel en origineel. Een van de dingen die me zorgen baarde was de toestand van de chromen ringen van de klokken. Die zien er echt slecht uit. Daarom meteen maar uitgeprobeerd of ik er eentje netjes kon krijgen. Gelukkig. Dat ging goed. En als het voor een klok lukt dan zal het voor de andere klokken ook wel lukken.Het verwijderen van het dashboard zelf had nog wel wat voeten in aarde. Eerst maar het voorruit weggehaald. Zorgvuldig gezorgd dat de het originele betalingsbewijs van de wegenbelasting in 1978 heel bleef uiteraard. Vervolgens het stuur en de stuurkolom verwijderd. Dat ging allemaal gemakkelijk. Daarna de bouten waarmee het dash aan de carrosserie vastzat los gemaakt, zodat het dash in zijn geheel eruit geschoven kon worden. Dat viel toch wel tegen. Na een beetje wrikken wilde het wel kantelen, maar niet los vrij komen. Uiteindelijk hielp alleen geweld. Met een rubberen hamer van onder uit het dash eruit gemept. Geen idee hoe ik het weer terug moet plaatsen. 'But we'll pass that bridge when we get to it'.