Poitiers

Mijn oude geschiedenisleraar maakte ooit diepe indruk op mij met zijn verhaal over Poitiers, de stad waar de opmars van de Moren in 732 werd gestopt. 'Als dat niet was gebeurd dan spraken wij hier nu van 'die vuile christenhonden!''. Een jaartje of 40 later zit dat nog steeds in mijn hoofd.

Poitiers is een heerlijk provinciestadje van ca 100.000 inwoners met een heel oud centrum. Het is gemoedelijk, goed toegankelijk en heeft duidelijk de atmosfeer van een studentenstad. 

Poitiers is oud. Mijn broer (geschiedkundige) vertelde me dat het oudste nog in gebruik zijnde huis van Europa in Poitiers staat. Hoogtepunt voor mij is de oude Notre Dame la Grande op de grote marktplaats. Een Romaanse kathedraal met een bijzonder intieme sfeer. Maar ook het paleis van Justitie en de Cathédrale Saint Pierre mogen er wezen.

De entree van Poiters is bijzonder gemakkelijk. Wanneer je vanaf de Bis richting Limoges de afslag centrum volgt wordt je vanzelf dmv bordjes P Marché een parkeergarage ingeleid die onder de grote markt ligt. Als je naar boven loopt kom je direct bij de oude kathedraal naar boven.

Vlakbij Poitiers ligt St. Benoit. Een leuk pittoresk plaatsje. Maar vooral leuk omdat er een heel goed restaurant zit. Passion et Gourmandises. Niet goedkoop, maar heerlijk eten en een prettige atmosfeer. De gerechten zijn allemaal kunstwerkjes op zich.