Civeaux, plek van religie en veldslagen, ontmoetingsplek van oud en modern

In de omgeving van Fougeret (ca 20km) ligt Civeaux. Dit is een heel klein plaatsje dat in de historie een belangrijke rol heeft gespeeld omdat het een doorwaadbare plaats in de rivier was. Al in de Romeinse tijd woonden er mensen en was het een redelijk belangrijke plek. Nadien werd het in de Merovingische tijd  een religieus centrum en woonden er veel mensen. In de Gallo Romeinse tijd zijn er bloedige veldslagen uitgevochten. Zo bloedig dat de rivier de Vienne rood kleurde.... 

De historie van Civeaux vind je heden ten dage heel mooi terug. Eigenlijk is er niet veel veranderd...... 

De begraafplaats en de kerk met vormen het hoogtepunt. De begraafplaats is al minstens 1000 jaar in gebruik! Je vind er talloze primitieve sarcofagen, en de omheining is gemaakt van de deksels van die sarcofagen. De kerk is onlangs gerestaureerd. Een mooi, intiem kerkje met daarbij een doopplek uit de Gallo Romeinse tijd. Nabij gelegen is een klein museum dat de historie van Civeaux laat zien. 

Een bizar contrast vormt de kerncentrale die rond 2000 in gebruik werd genomen. Wandelend over de begraafplaats, tussen 1000 jaar oude sarcofagen kijk je uit op de enorme koeltorens van de centrale; de witte vulkanen (zo gedoopt door onze kinderen).

In Civeaux tref je ook een zwem-, sauna-, en bowlingcentrum. In het centrum is (apart) een diepe put gemaakt voor het oefenen van diepe duiken, tot ca 20m.

Daarnaast vind je er La planête des crocodilles. Een centrum in de vorm van een halve bol waar ze allerlei soorten krokodillen en andere reptielen huisvesten